Acropolis-rallyt är tillbaka i VM-kalendern

Annons

Europa får en VM-deltävling till när den grekiska tävlingen Akropolis-rallyt blir deltävling nummer 10 i VM-kalendern.

Det är åtta år sedan den klassiska tävlingen var med i Rally-VM och nu är det dags igen. När Copec Rally Chile fick hoppa av årets VM-kalender på grund av problem och risker med resor och transporter under den pågående pandemin blev det Acropolis Rally Greece som hoppar in istället.

Ett synnerligen välkommet inhopp som går av stapeln den 9-12 september. Och mer av de grekiska stenbumlingsvägarna blir det då den grekiska arrangören har skrivit ett flerårigt avtal med WRC-promotorn vilket gör att den steniga, grusiga, hårnåliga och utmanande tävlingen är tillbaka på riktigt.

2013 var den senaste WRC-tävlingen i Grekland, då var det Jari-Matti Latvala som dammade hem segern i sin WRC-Polo. Nu kommer han tillbaka som teamchef för Toyota.

Annons

Nu får vi hoppas att de grekiska rallygudarna är med oss och att pandemin klingar av, så har vi ett, om inte i år, så i flera år framöver, ett roligt resmål med kombination av sol, bad och rally. Eller, som alla rallylovers vill ha – Damm och Rally.

Extra plus också nu när vi har flera duktiga blågula kombattanter i de olika VM-klasserna så som Oliver Solberg, Tom Kristensson och Dennis Rådström. Chans för många blågula flaggor längs de grekiska sträckorna framöver.

Historiskt sett, nu pratar vi 1900-talet, så har svenskarna haft stora framgångar i Akropolisrallyt. 1977 och 1979 års VM-deltävlingar togs hem av duon Björn Waldegård  och Hans Thorszelius. Och några senare, 1984, vann Stig Blomqvist och Björn Cederberg.

Och det är fler svenska vinnare i rallyt.

1972
Håkan Lindberg

1971
Ove Andersson
Arne Hertz

1966
Bengt Söderström
Gunnar Palm

1965
Carl-Magnus Skogh
Lennart Berggren

1964
Tom Trana
Gunnar Thermanius

1961
Erik Carlsson
Walter Karlsson

Annons