Datumet satt för Rally Sweden 2022

Annons

 

2022 blir ett historiskt år för svenska rallyfans, ja för världens alla rallyfans. Då körs det svenska VM-rallyt för första gången i Umeå med omnejd istället för i Värmland.

Efter att Rally Sweden de senaste åren haft mer problem med utebliven vinter och vinterväglag än tvärtom blev 2020 års snöfria upplaga spiken i kistan för det värmländska värdskapet.

När sedan 2021 års tävling fick ställas in på grund av osäkerhet gällande pandemin och uteblivna publikintäkter samtidigt som Finland hoppade in i kalendern med kort varsel och bjöd på vinter, mera vinter och ännu mera vinter så var ribban lagd – ge rallyvärlden ett redigt vinterrally med höga snövallar, minusgrader och vackra vinterlandskap.

Annons

Rally Sweden var tvungna efter 50 år att packa ner allt i lådor och söka en ny ort norrut. Valet föll till slut på Umeå som numera kommer att stå värd för Rally Sweden.

I tidigare i somras spikades datumet för premiärtävlingen i björkarnas stad – den 24-27 februari. Något senare än vanligt, och Rally Swedens VD Glenn Olsson förklarar varför.

– Vi har fört dialog med WRC Promoter om datumet och är helt överens om att det bästa för hela rally-VM är att undvika kollisionen med OS och därför läggs tävlingen senare än normalt, säger Rally Swedens vd Glenn Olsson på Rally Swedens hemsida.

Konsekvenserna av senareläggningen har utretts och bedömningen görs att arrangemanget kan genomföras utan större störningar.

– Vädermässigt ser det i Umeåregionen ut att vara till vår fördel att köra senare i februari och övriga faktorer exempelvis inom besöksnäringen såsom boendekapacitet har vi också fått positiva besked på. Då det är ett första år för oss i Umeå är det också välkommet med lite mer förberedelsetid, fortsätter Glenn Olsson.

Samtidigt som Rally Swedens datum satter så spikades även datumet för premiärtävlingen 2022 års Rally-VM, Rallye Monte Carlo. Det kommer att genomföras den 20-23 januari. Resterande datum i VM-kalendern beslutas vid senare möten.

Annons