Nyheter för VOC Mekonomen Rally 2024

Annons:

Nyheter är att vänta för 2024 års upplagor av VOC Mekonomen Rally och dess serier. Och klasser. Här är senaste nytt från klassansvarige Roger Fransson.

Det planeras för fullt inför 2024 års säsong av den populära Volvo-serien VOC Mekonomen Rally och dess serier. Det två stora nyheterna är att det dels blir uppdelat på en VinterSerie och att SverigeSerien blir en ren sommarserie. Till det också att A- och B-förarklasserna slåss ihop till en och samma klass.

Att A- och B-förarna tävlar mot varandra är inget nytt, så här kommenterar Roger Fransson.

– Så här såg det ut en gång i tiden i VOC, då kallades de bara för Elit och C. Men växande startfält i klassen gjorde det rimligt, eller till och med nödvändigt att sära på A- och B-förare. Där är vi inte riktigt i nutid. Mycket starka VOC-startfält bland såväl juniorer och C-förare gör att framtiden ser ljus ut och då är det förstås bara att sära på klasserna igen.

– Dessutom är det väldigt små tidsskillnader i A och B numera. Erfarenheten säger mig också att tempot i B kommer att ta ett litet kliv ytterligare när konkurrensen ökar, så ser det nästan alltid ut när en förare klassar upp, därför är det rimligt att anta att det även ska gälla oss B-förare som grupp, berättar Roger.

Annons:

Säsongen 2024 börjar med VinterSerien, och det avslöjas redan nu att premiären blir i Värmland för att sedan leta sig norrut. Om Kung Bore gör sitt jobb så blir det fyra, kanske till och med fem, deltävlingar i vinter där tre räknas.

När sedan snön smält (i alla fall i den största delen av landet) blir det till våren dags för SverigeSerien som blir en ren sommarserie.

Premiär blir någonstans i Småland för att sedan leta sig upp mot mitten av landet, möjligen med en sväng tillbaka söderut under säsongen. Fem eller sex tävlingar står på schemat, där fyra kommer att räknas.

– Med detta upplägg tänker vi att tävlande kan prioritera tävlingar som ligger geografiskt bäst till. Vi tänker också att förare och team som väljer att göra långa resor får extra ”betalt” för dessa i form av något lägre konkurrens.

– Vi är nära att kunna presentera kompletta serier men det får lov att bero någon vecka tills några sista detaljer hunnit falla på plats, fortsätter Roger Fransson.

När det ändras i serieupplägg samt klasser så blir det samtidigt inga nyheter med det tekniska reglementet.

– Det är inte några tekniska förändringar som vi planerar att genomföra. Bilarna står stabilt på klassens väl fungerande och minst sagt väl utprovade reglemente. Däremot planeras det ganska stora förändringar i upplägget av klassens nationella serier, klassens motsvarighet till SM, SverigeSerien och VinterSerien, avslutar klassansvarig Roger Fransson.

Kul med nya tag i den populära och alltid lika spännande serien för ”Voccarna”. Vi ser fram emot att få nyheterna om tävlingskalendrarna för 2024 års säsong.

Till det rapporteras det också från ledningen till VOC Mekonomen Rally att de jobbar hårt på ett stort prisbord för 2024. Ambitionen är högre än de 150.000 – 170.000 kronor som det varit de senast åren. Riktigt trevligt. Då är det värt att sladda bort en kofångare eller blinkers till publikens jubel.

 

Annonser: