Reportage: Rally Månstråket den 21 januari 2017

Annons:

Luleå MS stod som arrangör till årets andra deltävling för Rally DM Övre Norra Bilsportförbundet med sin tävling Rally Månstråket. Här följer ett reportage med bilder främst från depån före tävlingen.

Totalt var det 27 ekipage som kom till start i Månstråket anno 2017. En tävling som mätte 190 kilometer totalt och bestod av tre specialsträckor som kördes 2 gånger vardera, med en total sträcklängd på 50 kilometer.

19 bilar nådde målet och av de som bröt längs vägen rapporterades om tekniska bekymmer och två ekipage som for av vägen, Robert Niemi och Jonas Snäll.

Snabbast av alla blev Michael Wikström och Lennart Nilsson från NMS Boden i en Ford Focus WRC. Tvåa totalt blev Peter Johansson från Morjärvs MS och Tommy Jakobsson tävlandes för Luleå MS i deras Honda Civic Type-R. Trea totalt blev Thomas Lahti från NMS Boden och Tomas Wikström från Kalix MK körandes en Volvo 940 Evo.

Den snygga resultatlistan från Månstråket 2017 hittar du på sidan för resultatlistor.

Annons:

Foto: Christopher Fransson
Text: Niclas Åkerström

Start och mål för Rally Månstråket var förlagt till Råneåskolan, och dit tog man sig med fördel med spark när kvicksilvret visade på 14 minusgrader.

Första rallybilen ut i årets första reportage blir den här klassiska skönheten. Mats och Mikael Öhrlund från hemmaklubben Luleå MS tog sig i mål som fyra i klassen Appendix K A+B.

Toyota Celica är ju om inte en lika klassisk rallybil som SAABen så en i rallysammanhang omtyckt modell i alla dess generationer, men här en av de lite uddare slaget. Niklas och Jimmy Engström från Luleå MS tävlade i Standard C. De nådde målet som vinnare i klassen men en parlör av något slag på den tredje sträckan placerade dem längst ner i den totala resultatlistan.

Här några framhjulsdrivna rallyjärn, närmast en apelsinfärgad Honda Civic Typ R tillhörandes Jonas Snäll och Johan Wikström från Piteå MS som krigade om pallen i 2WD Trimmat A+B. Men på SS5 stod det nog en snövall i vägen, för de rapporterade in avåkning som orsak till bruten tävling. Men fram till dit gasade de på bra, och längre ner i reportaget får ni chansen att ”åka med i baksätet…”

I mål som sexa i samma klass kom Lars-Erik Henriksson från Luleå MS och Maria Aldenlöv från NMS Boden i deras röda Peugeot 306 Gti som skymtas i bakgrunden.

Tre sträcktider rapporterades in för Robert Niemi från Kalix MK och Mikael Hollström från NMS Boden i deras fina Volvo Amazon innan tävlingen var över och snöskyfflarna åkte fram.

Klasskompisar med den ”udda” Celican var Nils Sandström och Magnus Lindström från Vännäs MK. De var snabbast i Standard C på SS1 med deras Opel Kadett. Efter det gav växellådan upp och tävlingen var över.

Samtidigt som Meeke och Breen gjorde officiell Citroën-comeback i Monte Carlo och Rally-vm så försvarade Hendrik Andersson och Ida Johansson från NMS Boden trikolorens färger i Råneåskogarna med deras Citroën Xsara. Eller i alla fall den vita färgen. Måste vara vågat att köra en sån vit rallybil på dessa breddgrader på vintern. En riktig bombning i snövallen och man får leta länge innan man hittar bilen i snön.

Den skarpsinnige noterar Monte Carlo-emblemet på vindrutan så visst var det lite French Connection* den här helgen. Hendrik och Ida slutade som sjua i 2WD Trimmat A+B.

* French Connection är en klassisk actionfilm från 1971 med hårdingen Gene Hackman i huvudrollen. Har du inte sett den så se till att se den snarast, den innehåller bland annat en stilbildande biljakt under tunnelbanebroarna i New York.

Åter till rallybilarna och för många blir det inte så mycket mer rally än så här. En blänkande Opel Ascona B som vann Appendix K A+B och blev sexa totalt i rallyt. De som framförde den var Kenneth och Per Johansson från NMS Boden.

Tvåa i VOC Mekonomen C blev Mathias Johansson och Tord Vikberg från NMS Boden i deras Volvo 940.

Denna vingförsedda Volvo framfördes av Peter Forlund och Anders Aidanpää från Haparanda S&MS. De var ensamma i 2WD C och flög hela vägen i mål.

Den gröna ”gurkan” blev tvåa i Appendix-K A+B med Kenneth Andersson bakom ratten och Inger Lundberg bakom ratt och karta. Båda tävlar för Piteå MS.

Och här gick nog Subarufantasten och tillika fotografen i spinn när han fick se denna Subaru Impreza. Fyra sträckor han Jonas Rönnlund och Rickard Normark från Lövångers MK med innan en drivknut sa upp sig.

Men GTI-Golfen där bakom då? Jo, den kördes av Emmy Berglund från Piteå MS och Leif Burman från Älvsbyns MS i Ungdomsklassen. Men tyvärr fick de elproblem efter SS2 och klassens enda ekipage fick kasta in handduken.

Silverpilen till höger med nummer 41 kördes till en total tredjeplats av Thomas Lahti från NMS Boden och Tomas Wikström från Kalix MK. Röda faran blev femma i 2WD Trimmat A+B, de som körde den var Ingemar Svensson och Peter Lindqvist från NMS Boden.

Här en välkänd profil som skulle köra om pallplatsen i Appendix-K A+B … mer av 142 Blå längre fram i reportaget …

En mäktig pokal som fick lyftas av NMS Boden-föraren Michael Wikström och hans co-driver Lennart Nilsson efter tävlingen.

Ja här kommer också lite rörlig bild från Rally Månstråket, Christopher Fransson skickade in filmklipp. Här den blåa 142 Blå som sladdade in på en tredje plats i klassen med Curt Jonsson och Lars Nilsson från Tväråns IF i hytten.

Trea i 2wd A+B blev Dan Thörnevall från NMS Boden och Daniel Jonsson tävlandes för Sikfors SK i deras välljudande Honda Civic Typ R tidigare känd från sydligare breddgrader. Att den framgångsrika Hondan även går (minst) lika bra på snö och is är härmed bevisats.

Det är något speciellt med rally mitt i natten på vintern …

Hur kan då en rallysträcka se ut i Råneåskogarna? Häng med Jonas Snäll och Joakim Wikström från Piteå MS först på SS1 och sen …

… på SS3 med den vackra målgången. Snabbt och bitvis skumpigt … och det blir lite spännande bland annat vid 2 minuter in på filmen. Tyvärr gick det inte lika bra i mörkret för Hondan som for av vägen på SS5. Tuff debut med den nya bilen och vi får hoppas att det inte vart för mycket plåtskador.

Det var allt från Månstråket.

Annonser: