Pontus Tidemand tog JVM-titeln i Rallye de France

Det var årets viktigaste helg som väntade 22-årige Pontus Tidemand när han efter en framgångsrik säsong hade chansen att säkra JVM-titeln i Frankrike. Trots att mycket stod på spel lyckades han med en felfri tävling och kammade hem både världsmästartiteln och segern i Rallye de France.

Målet för säsongen 2013 har varit klart för Pontus ända sedan årets början: att bli juniorvärldsmästare. Det har varit strategiska och välplanerade månader där förstaprioriteringen varit att komma väl förberedd till varje event, något som gjorts möjligt tack vare uppbackningen från EVEN Management och Tätab. Nu är målet uppnått – efter 250 kilometers klok körning i oberäkneliga väderförhållanden och ett starkt psyke som inte påverkas av pressen utifrån, knep Pontus världsmästartiteln i Frankrike på lördagskvällen.

– Det kan inte kännas bättre än det gör nu, säger Pontus. Jag är otroligt glad över att få vinna här i Frankrike samtidigt som vi tar hem titeln, det här är utan tvekan det bästa som har hänt i min karriär! Med den här konkurrensen har det verkligen inte varit en lätt väg hit, men vi har haft en perfekt säsong och en fantastisk helg utan ett enda misstag. Ord kan inte beskriva hur tacksam jag är gentemot alla som har hjälpt mig att nå hit, det är och har varit ett riktigt lagarbete!

Rallye de France kickade igång på torsdagseftermiddagen med en 4,55 km lång stadssträcka i värdstaden Strasbourg. Pontus och hans rutinerade norske kartläsare Ola Fløene satte en tredjetid och var endast en halv sekund efter spanjoren José Suarez som hade bästa tiden på den första sträckan.

fredagen väntade sex sträckor och utmaningen låg i att hitta rytmen direkt från start och undvika misstag i det oförutsägbara vädret. Pontus kom snabbt in i tempot och fick en sträckvinst på tävlingens tredje sträcka. När Suarez, som också är främste rivalen i jakten på JVM-titeln, körde av vägen och tvingades bryta på sträcka fyra, blev det ännu viktigare att hålla huvudet kallt. Efter stabil körning på de resterande två sträckorna, hade Pontus andraplatsen med en halvminut upp till ledande Yeray Lemes inför den avslutande tävlingsdagen.

Lördagen handlade för Pontus i huvudsak om att hålla sig på vägen och inte ta några risker som kunde sätta mästerskapet på spel. Det innebar att han inte ville ta upp kampen med Lemes, utan istället fokusera på att behålla andraplatsen och undvika misstag. På den elfte sträckan drog Lemes på sig en punktering och Pontus gick upp i ledning med en minut tillgodo ner till tvåan när tre sträckor återstod.

– Lemes och Suarez var ruskigt snabba i helgen men drabbades av problem, berättar Pontus. För oss gick allt felfritt och helt enligt planen att inte riskera något. Det är klart att det var en svår situation, men vi fokuserade på mästerskapet och att ta oss hela vägen i mål.

Det bar hela vägen till mållinjen och Pontus kunde på lördagskvällen koras både till juniorvärldsmästare och segrare i Rallye de France med en segermarginal på 42,3 sekunder.

Pontus har motorsport i blodet och har varit både svensk och nordisk mästare i crosscart. För två år sedan blev han den yngste svenske mästaren i rally genom tiderna och förra året deltog han för första gången i World Rally Championships juniorklass, som då hette WRC Academy, där han slutade på tredje plats totalt efter en problemkantad säsong. I år däremot klaffade allt och Pontus har tagit stora kliv framåt i sin utveckling, inte minst när det kommer till körning på asfalt.

Vinsten i Junior-VM är inte bara en stor ära, utan ger också Pontus sex VM-tävlingar i en Ford Fiesta R5 i näst högsta klassen, WRC2, under säsongen 2014.

– Jag ser verkligen fram emot nästa år, säger Pontus. Att få skaffa så här mycket erfarenhet i en Ford Fiesta R2 den här säsongen har varit mycket värt och att gå över till en R5:a och WRC2 känns som ett perfekt nästa steg.

Som tidigare nämnt har EVEN Management en stor roll i Pontus utveckling. Det norska managementbolaget är specialiserade på att ta fram och bygga upp talanger inom motorsport och under deras tak finns även bland andra Andreas Mikkelsen och Esapekka Lappi. Pontus världsmästartitel blir den tredje internationella titeln som EVEN Management tar på tre år (2011 och 2012 blev Mikkelsen IRC-mästare).

Det återstår ett event i JVM-kalendern, Rally de Espana, i slutet av oktober. Det medför ingen press på Pontus som redan har säkrat mästerskapet, men de övriga placeringarna ska avgöras.