Eurosports François Ribeiro om 2014 års ERC-kalender

Det europeiska rallymästerskapet, ERC, har i flera år underhållit rallylovers med spektakulära tävlingar, live-sändningar på tv och över nätet och fylliga reportage, artiklar och intervjuer på mästerskapets hemsida. Nu berättar Eurosports Motorsportansvarige François Ribeiro om upplägget för 2014 års kalender i ett pressmeddelande.

 

Hur nöjd är du med 2014 FIA ERC kalendern?
– Vi har arbetat med den här kalendern i flera månader med målet att skapa ett upplägg med flera olika underlag och vägkaraktärer spridda över hela säsongen. Vi har också säkerställt en bramix av etablerade och nya rallyn, plus då klassiska rallyn som Akropolis , Circuit of Ireland , Tour de Corse och Cyprus Rally .

Du nämnde Akropolisrallyt , Circuit of Ireland Rally , Tour de Corse och Cyprus Rally . Vad betyder det för ERC för att ha sådana klassiska rallyn med i kalendern ?
– Vi är glada att ha med i ERC kalendern för 2014. Akropolis är ett namn synonymt med rally och arrangörerna planerar en riktig storsatsning för tävlingens 60-årsjubileum. Det irländska rallyt är den tredje äldsta rallyt i världen och de framsynta arrangörerna har spännande planer för 2014 års upplaga. The Cyprus Rally ville verkligen tillbaka till ERC och hjälper teamen med med logistik . Tour de Corse är legendarisk och är en mycket bra tävling att avsluta säsongen med. Det körs också flera veckor efter Rallye de France (WRC) och det var viktigt att det franska förbundet.

ERC Winter Challenge är nytt för 2014. Berätta mer om det.
– Planen var alltid att maximera antalet vintertävlingar eftersom rally på snö och is är verkligt spektakulärt. När den rumänska arrangören för Sibiu Rally accepterade att byta till februari passade det perfekt att introducera ERC Winter Challenge och uppmuntra förarna och teamen att delta. Det kommer att delas ut separata poäng och utmärkelser för vintertävlingarna med en Winter Challenge mästare krönt efter vinterfinalen i Sibiu. Den rumänska tävlingen kommer att bli en klassiker med en sträcka i den berömda bergspasset i Transfagarasan. Det kan vara den bästa vägsträckningen i världen för att anordna en specialsträck, mitt mellan Pikes Peak och Alpe d’ Huez cykeltävling, och det i ERC 2014.

Hur viktigt var att uppnå en större mix av underlag i kalendern?
– Det är oerhört viktigt att erbjuda deltagare, tillverkare, fans och media att köra på alla underlag eftersom det skapar extra intresse och ökar utmaningen för mästerskapet. Medan vissa förare ser fram emot att tävla på alla underlag, föredrar andra att specialisera på ett. Med en stor blandning av underlag så kan fler förare vara med och utmana om titlarna.

Kalendern spänner 11 månader från januari till november. Vilka fördelar har det?
– Med ganska exakt en tävling per månad kommer varje rally bli en höjdpunkt och intresset för ERC kommer att bibehållas under nästan hela kalenderåret. Alla teamen har önskat en bättre spridning av tävlingarna över hela säsongen och också att få stöttning för kostnader för färjor till Azorerna och Cypern att minska sina logistiska budget så att de är närmare en händelse baserad på det fastlandet .

Vi har sett den uppfräschade kalendern för 2014 men vad kommer vara nytt för nästa år ?
– Vi kommer snart avslöja fler detaljer om ERC 2014 och initiativ för kostnadsbesparingar för teamen.