Audi A3 utsett till World Car of the Year 2014

Annons

Audi A3 har utsetts till World Car of the Year 2014. Det är andra gången som totalsegern går till Audi i World Car of the Year. Den första gick till Audi A6 redan 2005 då utmärkelsen presenterades för första gången.

Den tredje generationen av Audi A3 har fått ännu en bekräftelse på internationell framgång. I konkurrens med 23 andra modeller utsågs Audi A3 till segrare av den internationella juryn som består av 69 ledande motorjournalister från 22 länder.

–  Audi A6 var den första bilen som tilldelades utmärkelsen och vi är väldigt glada att Audi A3 röstats fram till World Car of the Year 2014. Audi A3 visar på hela bredden av Audis teknisk kunnande, inte minst inom lättbyggnadsteknik, drivlina, mobil infotainment och förarassistanssystem. Utmärkelsen är en prestation som hela företaget kan glädjas åt, säger Rupert Stadler, chef Audi AG.

A3–programmet har vuxit och omfattar nu Sportback, Cabriolet och Sedan utöver den ursprungliga 3-dörrarsvarianten. I motorprogrammet erbjuds effektiva TFSI-bensin och TDI-dieselmotorer, däribland miljöklassade Audi A3 ultra. Under våren lanseras även gasbilen Audi A3 g-tron med 40 mils räckvidd på gas och en total räckvidd på 130 mil. I Sverige har den snabbt blivit populär som tjänstebil med sitt låga förmånsvärde, långa räckvidd och miljöfördel. I Tyskland erbjuds dessutom Audi e-gas som produceras med hjälp av vindkraft för helt koldioxidneutral körning.

Annons

Laddhybriden A3 Sportback e-tron lanseras under hösten med en räckvidd på 50 km på el och total räckvidd på 94 mil, För att säkerställa helt emissionsfri körning kommer Audi Sverige att erbjuda förnybar el i samarbete med vindkraftproducenten O2.

Oliver Bartholomäy, chef Audi Sverige, gläder sig åt utmärkelsen.
– Audi A3 är väldigt populär i Sverige med sina storbilsegenskaper och höga detaljkvalitet. Den är en viktig modell som bidrar till Audis höga marknadsandel i Sverige. Nu vi ser fram emot introduktionen av de miljöklassade varianterna A3 g-tron och A3 e-tron”.

Audi kan se tillbaka på en sextonårig framgångssaga med Audi A3. 1996 skapades ett helt nytt segment med den första generationen, den s.k. premiumkompaktklassen. 2003 lanserades den andra generationen som utökades med en cabriolet. Med den tredje generationen tillkom Audi A3 Sedan som snabbt blivit populär med sin coupeformade design.

Med segern för Audi A3 bibehåller Audi positionen som tillverkare med flest titlar i World Car of the Year. Märket har totalt vunnit sju titlar i World Car of the Year Awards:

2005 – Audi A6  World Car of the Year

2007 – Audi RS 4 World Performance Car

2007 – Audi TT World Car Design of the Year

2008 – Audi R8 World Performance Car

2008 – Audi R8 World Car Design of the Year

2010 – Audi R8 V10 World Performance Car

2014 – Audi A3 World Car of the Year 

Annons