Volkswagen Motorsport om Rally Portugal och Ogiers seger

Volkswagen tog hem segern i Rally Portugal under svåra och ständigt skiftande förhållanden när Sébastien Ogier säkrade den fjärde segern i 2014 års WRC. Det är dessutom den åttonde i rad för Volkswagen inklusive de sista tävlingarna förra säsongen.

Men Sébastien Ogiers och Julien Ingrassias 19:e vinst sammanlagt var långt ifrån någon promenadseger. I Rally Portugal delades pallplatsen mellan tre tillverkare efter dueller där det bara skiljde någon tiondels sekund. Under rallyt var tre olika team i ledningen vid olika tillfällen. Andreas Mikkelsen och Mikko Markkula kom på fjärde plats.

Jari-Matti Latvala och Miikka Anttila kämpade sig tillbaka efter en avåkning på fredagen och tog värdefulla poäng i konstruktörsmästerskapet. De slutade som tvåa i avslutande Power Stage där de tre snabbaste får extrapoäng.

Rally Portugal blev precis som väntat, svårt för både team och förare, men till slut framgångsrikt, säger en glad Dr. Heinz-Jakob Neußer medlem i styrelsen för teknisk utveckling hos Volkswagen.

Ogier och Ingrassia visade än en gång sin klass under svåra förhållanden. Men hela teamet gjorde ett fantastiskt jobb. Sättet som de lyckades få Jari-Matti Latvalas bil i ordning inom tidsgränsen efter hans krasch var väldigt imponerande. Ett annat värdefullt skäl för mig att åka till Portugal är att det är stort att uppleva entusiasmen hos de många fans som hejar på våra förare längs sträckorna.


Recce och svåra däcksval
Rallyt i Portugal utvecklades snart till en händelserik och framgångsrik vecka för Volkswagen. Först vann Sébastien Ogier/Julien Ingrassia ”Fafe Rally Sprint”, en uppvisning inför 140 000 åskådare. Sedan gjorde ihärdigt regnande förhållandena särskilt svåra inför Rally Portugal. ”Recce”, rekognosceringen, fick skjutas upp och specialsträckor kortas på grund av mjuka, regndränkta vägbanor.

Trots att solen kom tillbaka dominerades fredagen av svåra däcksval – Michelins mjukare däck visade sig vara det idealiska valet. Med bara 16 mjuka däck tillgängliga blev det viktigt att spara på däcken på söndagen.

En svit som går till historien
Sébastien Ogiers seger är den åttonde raka för Polo R WRC. Därmed har Volkswagen lika lång segersvit som Citroën nådde 2011. Volkswagen vann i Australien, Frankrike, Spanien, och Storbritannien 2013 och har sedan fortsatt med segrar i Monte Carlo, Sverige, Mexico och Portugal den när säsongen. Volkswagen har tangerat det gamla rekordet efter bara sjutton starter i WRC.

 

Polo R WRC #2 återuppstod

En kraftfull insats låg bakom Jari-Matti Latvala och Miikka Anttilas återkomst till Rally Portugal. Ett litet misstag fick stora konsekvenser. När de låg tvåa och jagade ledaren slutade deras fredag i förtid. Men inom tidsramen på tre timmar kunde chefsmekanikern Jose Azevedo och hans i huvudsak portugisiska team få fart på bilen så att den kunde fortsätta rallyt på hans hemmaplan. Det var en insats som var värd sin vikt i guld, både för Latala/Anttila och för Volkswagen. Teamet kunde fortsätta och ta fyra värdefulla poäng till i konstruktörsmästerskapet. Vid rallyts avslutning av blev det finska paret tvåa i Power Stage och fick ytterligare två bonuspoäng i förar- och konstruktörsmästerskapen.

 

Andreas Mikkelsen/Mikko Markkula på fjärde plats
Inför sin andra start i Rally Portugal bestämde sig Andreas Mikkelsen och Mikko Markkula för att skriva nya noter. Men kraftigt regn och dåligt sikt under ”Recce” gjorde deras noter mindre detaljerade än önskat. Paret beslöt sig för att ta det försiktigt och inte riskera för mycket. Till skillnad från i Sveige och i Mexico kunde de inte hålla samma fart som sina teamkamrater. Men en fjärde plats i Portugal är ett gott resultat där alla konkurrenter kämpade för att klara de tuffa och svåra omständigheterna.

 

Volkswagen dominerar WRC
Efter Rally Portugal utökade Volkswagen utökade sin ledning i förar-, kartläsar- och konstruktörsmästerskapen. Sébastien Ogier och Julien Ingrassia har 91 poäng, det är 29 fler än deras teamkamrater och närmaste konkurrenter Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila. Andreas Mikkelsen/Mikko Markkula är nu på fjärde plats totalt. I konstruktörsmästerskapet ökade Volkswagen sin ledning över Citroën med 14 poäng till 69.

 

 

Sébastien Ogier, Volkswagen Polo R WRC #1

Fyra segrar på fem år. Det är ingen överdrift, Rally Portugal är ett av mina favoritrallyn! Hela veckan har varit fantastisk för Julien och mig. Först den fantastiska showen inför mer än 100 000 fans vid ”Fafe Rally Sprint” och sedan som grädde på moset försvaret av titeln i Rally Portugal i Algarve. Fansens uppmuntran och stöd är ganska speciellt här. Vi tog inte fler risker än nödvändigt på de mjuka däcken sista dagen. Trots det var målet att ta de tre bonuspoängen vid Power Stage, även om Jari-Matti inte gjorde det lätt för mig.

Ledningen i VM är nu lite större men konkurrenterna sover inte, det visade Mikko Hirvonen och Mads Östberg. Jag hörde att Markku Alén är den okrönte kungen med fem segrar i Rally Portugal. Vi kan också klara det nästa år. Det är vårt mål.

 

Jari-Matti Latvala, Volkswagen Polo R WRC #2

– Rally Portugal har än en gång visat att det är ett av världens svåraste rallyn. Vi hade bra fart i bilen så vi hade möjlighet att komma på pallplats. Tyvärr fick ett litet misstag på fredagen ganska stora konsekvenser. Det var en stor besvikelse och satte stopp för våra chanser till ett bra resultat. Vi ändrade sedan strategi och gick in för Power Stage. Vi sparade några mjuka däck för att kunna montera dem inför attacken mot bonuspoängen. Det lyckades och vi slutade som tvåa. Avståndet till våra lagkamrater i topp har ökat men det är fortfarande mycket kvar av säsongen. Vi har gott självförtroende inför rallyt i Argentina och vi ska förhoppningsvis kunna utmana om segern där igen.

 

Andreas Mikkelsen, Volkswagen Polo R WRC #9

Sammantaget gick inte Rally Portugal som jag hade hoppats, även om slutresultatet inte var så dåligt. Vi bestämde oss för att skriva nya noter. Men det kraftiga regnet under ”Recce” gjorde att sikten var så dålig att jag inte hade något riktigt förtroende för de nya noterna. De osäkra förhållandena i början av rallyt gjorde mig också litet försiktig. Jag förlorade mycket tid men det sista jag ville göra vara att ta för stora risker. Det lönade sig, åtminstone om man ser till resultatet. Fjärdeplatsen var det bästa vi kunde ha hoppats på som det utvecklade sig. Jag var nöjd med min körning igen på söndagen. Jag hade en bra rytm och jag ser fram emot nästa rally i Argentina.

Jost Capito, Volkswagen Motorsport Director

– Fjärde segern för säsongen. Det Volkswagen-teamet uppnådde den här helgen, trots svåra förhållanden, är helt enkelt fantastiskt. Jag är otroligt stolt över alla inblandade. Sébastien Ogier och Julien Ingrassia var i en klass för sig och satsade vid exakt rätt tillfällen och förtjänade verkligen att vinna. Andreas Mikkelsen och Mikko Markkula gjorde det bästa av en svår situation och visade stor mognad. Detsamma gäller Jari-Matti Latvala och Miikka Anttila. Trots kraschen i fredags lyckades de begränsa skadan och vinna värdefulla poäng för oss i konstruktörsmästerskapet och poäng till sig själva i Power Stage. De kan känna tacksamhet mot Volkswagens mekaniker för utan deras kraftfulla insats hade inget av detta varit möjligt. Som Motorsportschef kan jag bara säga: jag är stolt.