Många profiler till Kvällsrallycrossen i Strängnäs den 26 juni

Torsdagen den 26 juni samlas stora delar av rallycross-eliten i Strängnäs när det är dags för Kvällsrallycrossen. Supercar, Supercar Lites samt Super Nationell max 2400 cc kommer på besök till Strängnäs Motorstadion för att underhålla publiken till max.

 

Rallycrossen har ju en renässans världen över kan man säga med ett världsmästerskap, X-games och nu även med många stora rallyprofiler som värvats över till att köra mästerskapen som avgörs kors och tvärs över hela jordklotet. Och om en vecka, torsdagen den 26 juni kommer några av de internationella stjärnorna till Sverige och Strängnäs när det vankas traditionsenlig rallycrosskväll på Strängnäs Motorstadion.

Den preliminära starttiden för tävlingen är med träning klockan 13.00 och sen drar första start igång på riktigt klockan 16.00. Med andra ord hinner man med både badstranden och rallycross på en och samma dag.

Tre klasser står på programmet, de häftigaste bilarna kör i Supercar med turbodrivna motorer på 600 hästkrafter och fyrhjulsdrift som levererar 0-100 som en F1-bil. Med en vecka kvar till tävlingen är det nio ekipage anmälda, med bland annat PG Andersson och Johan Kristoffersson. De kommer att jaga SM-ledande Sebastian Eriksson hela kvällen. I den här klassen kommer också rallycross-profilen Fredrik Tiger att göra Supercar-debut med sin Ford Fiesta.

12 bilar är anmälda i nya och stekheta klassen Supercar Lites som är avsett som en klass som ska överbrygga gapet från lägre klasser inom rallycrossen till Supercar. Bilarna fungerar i praktiken som en Supercar-bil med fyrhjulsdrift och liknande vägegenskaper och utgör ett kostnadseffektivt sätt att ta sig vidare i karriären. Det är Olsbergs MSE som har tagit fram konceptet och också står bakom klassen. Det är 2 x Kevin i SM-toppen med de i rallycross förpliktigande namnen Eriksson och Hansen i efternamn. Här finns även motorprofiler som Richard Göransson och Patrik Flodin som lär sig rallycrossen tricks mer och mer.

Startlistor för Supercar och Supercar Lites hittar ni här.

Till de fyrhjulsdrivna kommer även närmare 30 startande tvåhjulsdrivna bilarna i Super Nationell Klass 2, med max 2400 cc som motorvolym. En klass där bilarna ofta kommer i bredd och med plast kvar över hela banan när den svartvit-rutiga flaggan har fallit. SM-ledande Per Berglund med sin BMW blir jagad av bilmärken så som bland annat Hyundai, Mercedes, Porsche, Skoda och så klart en hel skock med Volvos och BMW. För den rallytokige kan man hålla tummarna extra för Roger Enlund, Jonas Wigren och Andreas Israelsson som numera också kan titulera sig duktiga rallycrossförare. Läs hela anmälningslistan här.

Rallycross

Läs mer om tävlingen på Strängnäs AMS hemsida och på www.rallyx.se hittar du allt om Supercar och Supercar Lites. Hela Rallycross-SM har så klart en egen hemsida, här finns den.