Inför SSRC finalen – läget i Grupp F VOC Mekonomen Rally

Annons

Inför slutspelet, SSRC-finalen, som körs nu på lördag, om bara några dagar i Vetlanda skall vi ta en titt på läget i den största standardbilklassen med det längsta namnet, VOC Mekonomen Rally Grupp F.

Mats Bergman från Sydsvenska Rallycupen har sammanfattat poängställningen och läget för de tävlande i klasserna för VOC Mekonomen Rally samt Grupp F. Även i denna klass slåss man om 30.000 kr, femton till ettan, tio till tvåan och fem till den som blir trea.

Bland A- och B-förarna toppar Tom Kristiansson, Hörby. Just den grupperingen passar väldigt bra på just Tom eftersom han började året som B-förare men klassade upp sig direkt och körde huvuddelen av resterande säsong som A-förare. Men det blev en tidigare klasskamrat i B-klassen, Kim Nilsson, Osby, som blev hans värste konkurrent ändå in i kaklet.

Tom är förstås nöjd med året:
– Jag vet egentligen inte varför, det är som om allt fallit på plats i år. Har bara brutit Kongen. Visst är bilbytet till 940 en bidragande orsak, den går lite stadigare och är starkare förstås.

Annons

Tom är 23 år och jobbar som Personlig Servicetekniker på Volvo vilket gör att han kan sin bil utan och innan och också har tillgång till expertis bland sina arbetskamrater.
Tom igen:
– Jag började tävla 2010 och ända från debutåret har jag hållit mig i topp i klubbmästerskap och i Södras DM med segern 2013 som bäst.

I denna klass skiljer det betydligt mer mellan ettan och tvåan än i Grupp E och 2WD. Här har tvåan Kim blivit distanserad med 0,35 sekunder per kilometer så hotet denna gång kanske kommer från annat håll.
– Jag tror Magnus Gad, Lessebo och Victor Karlsson, Vimmerby blir mina främsta utmanare i finalen. Båda dessa har slagit mig under säsongen i enskilda tävlingar, berättar Tom vidare.

Innan vi lämnar Tom och tittar lite på C-klassen vill ha lite besked om säsongen 2015.
– Risken finns att jag släpper den fina serien SSRC med alla jätteproffsiga arrangemang till förmån för Sverigeserien och NordicWestEuroCup. Det är vi Volvoåkares chans att testa vår förmåga i största konkurrens och få köra tävlingar utanför Sverige. Min andraplats i Pirelli Rallyt i Finland gav verkligen mersmak, avslutar Tom.

Inför SSRC finalen – läget i Grupp F VOC Mekonomen Rally

Tiotalet startande i C-klassen har flera tänkbara favoriter men det troligaste är att någon av årets två segrare Simon Karlsson, Gullabo och Tim Liljegren, Karlskrona placerar sig bäst. Kan någon av dem utmana A- och B-förarna? Faktiskt inte alls omöjligt, båda har i enstaka tävlingar varit topp tre totalt i klassen så detta är nog den klass där C-förarna har störst chans att slåss om de stora pengarna.

Annons