Tidemand går för mästartitel i Sprint-SM

På lördag koras en svensk mästare i rallysprint. VM-aktuelle Pontus Tidemand kommer till start med Team Tätabs Ford Fiesta WRC och är laddad för att ge konkurrenterna en match i kampen om guldet.

Helgens rallysprint ingår i SM-veckan i Örebro och avgörs på och runt Örebrotravet. Upplägget är enkelt; en specialsträcka på cirka 2,7 km körs en gång i varje kvalheat. Efter två kvalheat går ekipagen med de tio bästa tiderna i varje klass vidare till final. I finalen körs samma specialsträcka två gånger och den sammanlagda tiden från de två heaten ger slutresultatet.

– Jag gillar konceptet, säger Pontus. Det är en kul tävling både för deltagare och publik och det relativt kompakta formatet gör att det blir mycket action under dagen.

Pontus, som under den gångna helgen belönades med priserna Årets Senior, Årets Rallyförare och Stora grabbars märke vid Bilsportgalan, körde senast SM-sprinten 2013 och tog då hem mästartiteln efter några imponerande snabba heat. Nu, precis som då, kommer han till start i en Ford Fiesta WRC som ägs av Tommy Andersson och driftas av Ingemar Svensson. Pontus har kartläsaren Patrik Barth bredvid sig i högerstolen och tillsammans satsar de på att få med sig ett guld från Örebro.

– Vi är mitt uppe i förberedelserna för Rally Sweden och det här blir ett perfekt tillfälle att få lite extra explosivitet i kroppen, berättar Pontus. Men jag ska för den sakens skull inte sticka under stol med att jag verkligen vill vinna, det är alltid målet. Med en kort sprintsträcka kan vad som helst hända oavsett vilken bil man sitter i och jag är säker på att det kommer bjudas på bra konkurrens.

Intresset för SM-veckan är stort både hos publik och media och SVT direktsänder SM-sprinten på lördag. Kvalomgångarna börjar redan vid 08.20 på morgonen och på eftermiddagen drar finalerna igång med första start 13.50.