Pontus pressade WRC-bilarna i Tyskland med en åttonde plats

Annons

Pontus Tidemand och Jonas Andersson åstadkom en topprestation på asfalt i helgens Rally Tyskland. Med starka sträcktider och smart och taktisk körning under de tre tävlingsdagarna, landade de på en imponerande åttonde plats – totalt.

Rally Tyskland står för en av höstens stora VM-utmaningar på asfalt med varierade sträckor som ger deltagarna en rejäl prövning i att snabbt kunna anpassa sig till rådande förhållanden. Erfarenhet är en av de viktigaste faktorerna för att nå framgång här, både på kort och lång sikt. SKODA-föraren Pontus Tidemands fokus ligger helt på WRC 2-serien där han i år kör full säsong, vilket innebär sju nominerade tävlingar varav sex resultat räknas. Rally Tyskland är inte en av dessa tävlingar som ingår i hans program, men samarbetet mellan SKODA Motorsport och EVEN Management gav honom chansen att ändå få delta, dock utanför tävlan i WRC 2-klassen, för att få träning på de tyska vägarna och behålla VM-tempot i kroppen.

Och tempot var det inget fel på – redan på torsdagens shakedown var Pontus, som har sällskap i högerstolen av co-drivern Jonas Andersson, snabbast i sin kategori och höll kvar känslan över fredagen, då de fem första sträckorna kördes. På slingrande vägar genom vingårdar utnyttjade han sina tekniska färdigheter och i slutet av dagen låg han på plats tio totalt och hade bara två likvärdiga bilar framför sig.

– Nu när vi inte körde i mästerskapet så startade vi längre bak i fältet än vi brukar och med det kom andra svårigheter som till exempel mängder av grus som de tvåhjulsdrivna bilarna före oss drog ut på vägen. Men det är värdefull träning att få hantera olika situationer, säger Pontus, som nu gjorde sitt första Rally Tyskland i en SKODA Fabia R5.

Annons

På lördagen mixades landsväg med sträckor på det ökända militärområdet Panzerplatte. Pontus var snabbaste R5-bilen under förmiddagen och blandade sig in med WRC-bilarna när han som bäst satte sjundetider på två av sträckorna trots att han hade närmare 40 bilar före sig i startledet. Ett passerande regnväder gjorde förhållandena besvärliga under eftermiddagen, men tidstappet blev ändå inte nämnvärt stort och den värmländska duon klockade in på en åttonde plats totalt efter rallyts 14:e sträcka.

Även på finaldagen visade Pontus sig från sin bästa sida och kunde knyta ihop en fantastisk helg på ett storstilat sätt genom att vara snabbast R5:a på den sista sträckan. Han säkrade sin åttondeplats i totalen och hade han varit registrerad i WRC 2 den här gången hade han slutat tvåa.

– Det är ett skönt besked att veta att vi har farten med oss och faktiskt kan mäta oss med asfaltspecialister i en tävling som denna, säger Pontus. Jag ser det inte som att vi teoretiskt sett kunde ha plockat viktiga poäng här, utan att vi fick en bonustävling som vi har gjort det mesta av. Erfarenhetsmässigt har det varit väldigt bra och vi har lärt känna sträckorna bättre, samtidigt som vi har haft möjligheten att prova oss fram med saker som däckval och förberett oss inför kommande rallyn. Nu ser vi fram emot att ge oss in i matchen igen i nästa tävling.

Pontus och Jonas skulle ha rest till Kina i september för att köra nästa deltävling i VM, men man har tvingats ställa in eventet efter att ett häftigt oväder drabbat området och totalförstört vägarna. Nu får teamet istället tänka om och lägga en ny plan för resten av säsongen. Kvar på kalendern finns Korsika, Spanien, Wales och Australien.

Resultat Rally Tyskland 2016
1. Sébastien Ogier, Frankrike 3:00:26.7
2. Dani Sordo, Spanien +20.3
3. Thierry Neuville, Belgien +20.4
4. Andreas Mikkelsen, Norge +27.2
5. Hayden Paddon, Nya Zeeland +3:34.8
6. Mads Østberg, Norge +4:31.2
7. Esapekka Lappi, Finland +8:36.8
8. Pontus Tidemand, Sverige +8:52.5
9. Jan Kopecký, Tjeckien +9:44.2
10. Armin Kremer, Tyskland +10:10.6

Annons