Emil Bergkvist följer Loebs och Ogiers fotspår

Emil Bergkvist och Joakim Sjöberg kommer att köra Rally-VM i klassen WRC2 under 2017, som officiella förare för det Belgiska teamet J-Motorsport i en Citroën DS3 R5. Dessutom kommer Emil och Joakim agera officiella testförare för Citroën Racing, ett team där 2000-talets rallygiganter Loeb och Ogier börjat sina VM-karriärer.

Som en försenad julklapp för alla blågula rallylovers så blev det klart att Emil Bergkvist och Joakim Sjöberg kör WRC2 2017 för J-Motorsport och Citroën Racing

– Det är andra året vi kör för J-Motorsport, och det är första gången vi kör två säsonger ihop med ett team. Tidigare har det bara vart ett år med varje team. Så det känns skönt att komma in i en säsong och vara bekant med allt från team, mekaniker och bil. Det ger en stor trygghet. Bilen har också utvecklats, vilket känns bra, berättar Emil.

Emil och Joakim blev 2015 Europeiska juniormästare ihop med Opel och tog till 2016 steget upp till Rally-VM, WRC, ihop med det Belgiska teamet J-Motorsport i en Citroën DS3 R5 och körde under året fyra tävlingar i WRC2, med en sjundeplats i Svenska Rallyt som bästa resultat. Nu tar man nya tag inför 2017 när man kör hela WRC2-serien med start i Monte Carlo i slutet av januari tillsammans med J-Motorsport. Efter det väntar hemmatävlingen Rally Sweden följt av bland annat Korsika, Tyskland och Wales. Och målsättningen för 2017 är att vara med och kriga i toppen.

– Målet är att alltid vara bästa Citroën och att under året kunna ta pallplatser i WRC2. Men viktigast är att komma i mål alla tävlingar, fortsätter Emil.

Testförare för Citroën Racing
2017 kommer innebära mycket bilkörning för Emil och Joakim som är officiella testförare för Citroën Racing, och man kommer lägga många timmar bakom ratten för att testa under året.
– Det känns fantastiskt roligt. Jag har erfarenhet av att testa ihop med fabriksteam sen tidigare. Även om jag är ung tror jag att jag kan ge bra feedback för utvecklingen av bilen. Sen får vi också mycket bilkörning mellan tävlingarna, fortsätter Emil.

Emil och Joakim kör Belgiska mästerskapsfinalenPrecis som under 2016 kommer Emil och Joakim även göra flera starter i det Belgiska mästerskapet ihop med J-Motorsport. Teamet körde förra året två tävlingar och slutade bland annat trea i Omloop van Vlaandreen i början av september. Teamet har även planer på att göra starter i Sverige och Rally-SM under 2017.

– Vi kör för ett belgiskt team med belgiska sponsorer och det är både kul och viktigt att kunna visa upp sig på deras hemmaplan. Det är bra och långa tävlingar och hårt motstånd vilket ger bra träning för WRC, avslutar Emil.