Nyheter om sommarens KAK Midnattssolsrallyt

KAK Midnattssolsrallyt arrangeras, som traditionen bjuder, veckan efter midsommar. Rallyt inleds på onsdagen den 27/6 och avslutas på lördagen den 30/6. Start och mål blir som de två senaste åren i Vimmerby  Tävlingen öppnas med en publiksträcka på onsdagskvällen för att sedan fortsätta med tre etapper i olika väderstreck.

-En nyhet i år är att ett av lunchuppehållen blir i Kisa. De har visat stort intresse för rallyt och för oss ger det möjlighet att köra tävlingen på nya fräscha sträckor, säger Lars Jonsson, KAK Midnattssolsrallyt.

Rallyt kommer preliminärt att bjuda på 17 specialsträckor med en totallängd om 16 mil.

– Banarbetet är i princip klart tack vare många samarbetsvilliga lokala motorklubbar. Förra året höll några sträckor inte rallyts traditionellt höga nivå vad gäller vägbeskaffenhet. Detta har givetvis gjort att alla inblandade, inte minst de lokala klubbarna som arrangerar sträckorna, förstått vikten av att tillhandahålla riktig Midnattssolsrallykvalitet på de vägavsnitt vi kommer att köra, förklarar Lars Jonsson.

Under 2017 uppvaktades KAK Midnattssolsrallyt av internationella bilsportförbundet FIA om att tävlingen skulle ingå i EM-serien för historiskt rally.

Midnattssolsrallyt 2018

– Vid tiden för beslutet saknade vi svar på några av våra frågor och beslöt oss för att tacka nej till att få EM-status 2018. Vi förblir alltså en nationell tävling med RM-status även 2018, berättar Lars Jonsson.

Tävlingen kommer att vara öppen för bilar upp till 1990 års modell, vilket både är en naturlig utveckling och faller inom FIA’s ramar för historiska rallybilar.

För att bibehålla det moderna KAK Midnattssolsrallyts anda kommer därför Clarence von Rosen-pokalen, segrarpriset, att delas ut till snabbaste tvåhjulsdrivna ekipage. KAK Midnattssolsrallyt instiftar ett nytt vandringspris som kommer att delas ut till bästa fyrhjulsdrivna ekipage.

Likt tidigare år ingår det även en Regularityklass i Midnattssolsrallyt, en klass där såväl rena nybörjare som fullblodsproffs har samma förutsättningar att vinna.

Midnattssolsrallyt 2018

Snabba fakta om Midnattssolsrallyt 2018:
– Körs den 27/6-30/6 med Vimmerby som centalort och är öppet för bilar byggda 1990 eller tidigare (Historic), samt 1985 eller tidigare (Regularity).

– Årets tävling har 17 specialsträckor fördelade på tre etapper med tre nattuppehåll. Banans längd är ungefär 750 kilometer, varav cirka 160 kilometer är specialsträckor.

– Rallyt följs främst av en stor nationell publik men har också under åren väckt intresse internationellt. Världs-, Europa- och Svenska mästare samt flertalet internationella tävlanden kommer att delta i tävlingen.