Pontus Tidemand kör Rally Sweden 2020

Annons

Pontus Tidemand kommer till start i Rally Sweden som är årets andra VM-deltävling. Tillsammans med Patrik Barth kommer han att köra en Skoda Fabia R5 i WRC2-klassen för det tyska teamet Toksport WRT.

– Vi börjar säsongen med Rally Sweden på hemmaplan, som är min absoluta favorittävling. Toksport är ett väldigt professionellt team, säger Pontus.

Pontus tog förra året steget från R5-klassen upp till WRC efter flera framgångsrika år tillsammans med SKODA Motorsport. Det blev ett år med mycket nyttig erfarenhet och lärdomar inför framtiden.

– Vi har kört i WRC2-klassen i 4,5 säsonger och kände till 2019 att det var dags att ta ett steg upp och prova på WRC. Så vi körde fyra tävlingar ihop med M-Sport Ford, men det var inte lätt att komma in i dagens bilar och kunna utnyttja de till max med sin avancerade aerodynamik. Det krävs mycket mer tid bakom ratten i de bilarna, säger Pontus.

Annons

Patrik Barth från Torsby kommer även att bli ny kartläsare till Pontus. Barth har tidigare tävlat ihop med Pontus, bland annat i det franska VM-rallyt 2014 och 2015 tog de SM-guld i sprint tillsammans.

– Patrik har åkt med mig förut för några år sedan. Han har samlat på sig bra erfarenhet sen dess, och det är viktigt att tänka långsiktigt med en kartläsare som jag satsar ihop med under längre tid, fortsätter Pontus.

Framtiden då?

– Ser man på rallysporten nu så är det mycket spännande på gång till 2022, och det gäller att hålla sig kvar i sporten och visa upp sig. Att gå tillbaka och köra en R5-bil ger möjlighet att köra mer och att utmana om segrar. Därför väljer vi R5 under 2020, avslutar Pontus.

PONTUS TIDEMAND FAKTA
Född: 10 december 1990
Team: Toksport WRT
Bil: Skoda Fabia R5
Första WRC-start: Rally Sweden 2012
Totalt antal WRC-starter: 49 (med Wales Rally GB 2019)
Pallplatser i WRC: 30 (20 WRC 2, 8 JWRC, 1 SWRC)
Titlar: WRC 2 champion 2017, Asia-Pacific Rally Champion 2015, Juniorvärldsmästare i rally 2013, Svensk mästare i rallysprint 2015 och 2013, Svensk mästare i rally 2011.

Annons