Jari Liiten om nya bilen och 2021 års säsong

Annons

2020 års SM-mästare i klassen 4wd Övrigt, Jari Liiten, byter bil och klass till 2021. Tillsammans med sin co-driver Mikael Kjellgren kommer han nu att utmana PG Andersson och Mattias Adielsson i Trimmat 4wd.

Jari Liiten fick en smakstart på 2020 års Rally-SM med en totalseger i premiärtävlingen Rally Vännäs. Efter en stabil körning under fortsättningen av mästerskapet så slutade det med SM-guld i 4wd Övrigt med den rödsvarta Mitsubishin.

Nu väntar ny säsong och ny bil då teamet införskaffat sig en Skoda Fabia R5 (ex Martin Hagman, MK Rimo) och premiärtävlingen är planerad till Utrikesrundan i Hammerdal den 20 februari.

Snabba fakta
Namn Jari Liiten
Klubb Sandvikens MK
Bor Gävle
Co-driver Mikael Kjellgren
Sponsorer PP Såg och Borr, Yokohama, DDP.nu, Jannes bilservice, Sören el kraft och montage. Råsjö kross, Östlins bilvård, Oilquick, Speedline, Mobil 1, GA Lindberg, Chemtech AB, SDC, #fkkcancer, MOL racing fuel, Sweden national team, Motornord.

Annons

Jari lämnar alltså klassen 4wd Övrigt i Rally-SM och hoppar in i hetluften i Trimmat 4wd som kommer att bli ett riktigt getingbo. Vad tänker han om det och vad är förväntningarna?

– Att ta steget upp till R5-klassen kommer bli en utmaning men riktigt roligt att få mäta sig med övriga starka namn i denna klass, berättar Jari.

– Skillnaden mellan EVO:n (Mitsubishi, reds anm) och denna R5 är jättestor och det kommer ta tid att lära sig, så det blir att inte ha för stora förväntningar på sig själv utan ta det steg för steg, fortsätter Jari.

Har du sålt Mitsubishin eller är den kvar?
– Mitsubishin står kvar i garaget och kommer att användas flitigt under året också.

Nyligen presenterades den nya uppdaterade kalendern av Rally-SM där premiären flyttades fram till mitten på augusti följt utav ett tätt schema fram till SM-finalen i slutet på september.

Hur ser du på förskjutningen av årets Rally-SM och den täta kalendern?
– Tycker framflyttningen är lite konstig. Och att det blev väldigt tätt med varandra. Problemet är att få ledigt så mycket på en sån kort stund. Och hinna ha allt klart. Lite tråkigt att hela Rally-SM ska avgöras i Skåne.

Hur kommer du att planera tävlingar och träningar för att peaka formen till SM?
– Man kommer få åka ett test före första SM-tävlingen bara och sen mellan tävlingarna kommer det inte finnas så mycket tid. Så det gäller att vara på tårna direkt och komma förberedd.

Du blev också uttagen till landslaget, gratulerar, vad betyder det i din satsning?
– Självklart är det roligt och vara med i landslaget. Detta är nu mitt tredje år som jag är med. Och för en annan är det stort.

Ger landslagsuttagningen något extra stöd från SBF?
– Av landslaget får vi hjälp med att ha rätt förberedelser för tävling hur man pratar och raggar sponsorer rätt. Och rätt träning och mentalt stöd och hjälp.

Jari Liiten Motorsport

Hur ser tävlingsplanerna ut för resten av säsongen? Givet att Coronapandemin lägger sig.
– Nu när SM är framflyttat till hösten så får vi se lite vilka tävlingar som kommer att kunna genomföras innan och vilka tävlingar vi kommer åka. Visst skulle det vara roligt med start utomlands. Vad som händer och sker är inte klart. Men något ska det väl allt bli. Vi får se hur det blir först med Coronan.

Sista frågan, vilken färg får den nya Skodan? Fortsatt lika snygga färger?
– Skodan kommer bli i Yokohamadesignen. Lika som dom andra bilarna jag kört. Bilen kommer inte att vara folierad till Utrikesrundan men förhoppningsvis till nästa tävlingen.

– Vill passa på att tacka alla som hjälper till att göra detta möjligt, avslutar Jari.

Och vi på Motorsport4sale tackar för intervjun.

Annons