EKS JC bygger en ny Audi A1 Quattro för rallyskogen!

Veckans rallybomb – EKS JC bygger en Audi A1 Quattro för rally. Den kommer att gå i R4-klassen och första föraren blir Emil Bergkvist.

Det var inte bara ett ”roligt” inhopp i Arctic Rally Finland för EKS JC med Mattias Ekström och Emil Bergkvist. Teamet hade större visioner än så.

EKS och JC som i flera år tillhört världstoppen att bygga rallycross-bilar för den absoluta världstoppen växlar nu upp tillsammans och kommer utöver satsningen i rallycross även fokusera på rally.

Teamet har, i samarbete med den Sydafrikanska rallybilstillverkaren Rally Technic, tagit fram en Audi A1 Quattro rallybil – som använder ett Rally2-kit. Bilen är byggd enligt FIA-standard och kommer kunna tävla både nationellt och internationellt. Audi A1 Quattro är en fyrhjulsdriven bil med 1,6-liters turbomotor, 263 hästkrafter och utrustad med en 5-växlad sekventiell växellåda.

EKS JC bygger en ny Audi Quattro

Bilen kommer till en början användas av teamet själva, med före detta juniorvärldsmästaren i rally Emil Bergkvist som utvecklingsförare, och kommer även finnas på startlinjen under tävlingar 2021.

Joel Christoffersson, teamchef EKS JC och grundare JC
– Det här blir en ny satsning som hela teamet ser fram emot. Vi kommer inleda våra tester väldigt snart, med Emil Bergkvist som vår utvecklingsförare. Planen är också att köra några nationella eller internationella rallyn under säsongen 2021.

– Just nu är bilen helt färdigbyggd och redo för tävling, men vi jobbar fortfarande på att finslipa inställningarna. Vi kommer börja fokusera på tester på snö och grus, för att sen under året jobba mer med asfaltsinställningarna.

Mattias Ekström, EKS grundare
– När den nya generationen av Audi A1 lanserades visste vi direkt att vi ville göra någonting av det. Och eftersom alla känner till min passion för rally blev det snabbt klart att vi skulle bygga en rallybil.

– För tillfället kommer den här bilen bara användas för vårt eget bruk, men när vi är helt nöjda med hur den presterar kommer vi erbjuda uthyrning och försäljning till andra förare.

Chris Coertse, chef på Rally Technic
– Vi är mycket glada att samarbeta med EKS JC under detta projekt. Rally2-utrustningen erbjuder en unik balans mellan pris och prestanda för de tävlande, och i det här fallet kombineras det också med ett legendariskt varumärke och ett fantastiskt kaross-kit.