Sune Rickardsson fick med sig Lima MS till ett SM-arrangemang.

Annons:

Tio år som tävlingsledare och Sune Rickardsson var den i Lima MS som ville satsa på SM istället för LBC-Ruschen. I helgen är det dags.

Det finns många eldsjälar i Rallysverige och där klassar Lima MS Sune Rickardsson som i helgen är tävlingsledare för årets SM-premiär, Rally Lima. Men arbetet inför en rallytävling i sig och en SM-deltävling framförallt kräver mycket engamemang för funktionärer och personal från arrangörsklubbarna.

Annemo Friberg som är presschef för Rally Lima har träffat och intervjuat Sune för helgens stortävling.

”Många förare klassar rallytävlingen i Lima som vinterns bästa. Promotorn som driver SM i Rally ville gärna ha ett ja. Men det behövdes flera möten där de styrande i klubben diskuterade om framtiden var att fortsätta som förut… eller skulle man våga sig på SM?

– Till sist fick jag med mig de andra som sa okey, vi åker SM en gång så får vi se, säger Sune Rickardsson.

Annons:

Vägar lämpliga för rally finns det gott om runt Lima. Liksom arbetsvilliga och kunniga medlemmar.
– Ja, det var rätt beslut att ta. Visst är det mycket jobb, men det får gå, fortsätter Rickardsson.

Själv körde han rally från 1990 till 2012. Då kraschade han illa med en folkracebil, spräckte en nackkota och doktorn satte stopp för vidare framfart.

Däremot kunde han fortsätta köra timmerbil i det åkeri han tog över efter sin far, tillsammans med sin bror. När sedan Per-Arne ”PA” Oskarsson hoppade av som tävlingsledare i Lima MS vändes blickarna mot Sune Rickardsson.

– Jag kände mig nästan handplockad. När ingen annan riktigt ville så blev det så.

Med stor erfarenhet från JSM och SM som förare, visste han hur allt fungerade. Vad förarna vill ha och vad han själv förväntade sig när han kom på tävling.
– Bara att överföra!

Sedan dess har det gått tio år. Åren då han vann sina tre första tävlingar med en Ascona A och kunde klassa upp sig till A-förare efter endast tio tävlingar, ligger en bit tillbaka i tiden.

Men i garagen står förutom en handfull timmerbilar, grusbil, lastmaskin och grävmaskin också två rallybilar. Dels impulsköpet som bonussonen Linus Lindh ska köra, och dels en VW Polo under byggnation.

– Jag sålde en Nissan Sunny och då stod Linus utan rallybil. Han blev ledsen, jag ångrade mig och överraskade med att köpa en Corolla!

Polon står halvfärdig. Grejerna finns hemma, det som saknas är tid att montera.
– Den ska jag pröva i någon tävling, fast jag inte får!

Men är det så klokt?
– Ja jätteklokt! Som äldre har jag förstånd, så det kan inte hända mer nu.

Med kärlek till rallyvägarna är det Rickardsson som sköter dessa inför SM-premiären. Att det töar får honom att jubla, för det bygger is i botten på vägarna. Att det snöar ger fina plogvallar och när de vältar ner snön växer isen.

– Vi är en handfull som plogar och trampar vägarna, och jag är väldigt nöjd med banan! De tävlande kommer att få vara på hugget, inte slappna av.

– Olyckan förra året testade organisationen, vem som stressade upp sig och så. Det gäller att tänka ett steg till, vad händer om vi gör si. Eller så?

— Nu ska vi snart köra igen och se var vi landar med SM här i Lima. Det kanske blir fiasko…???

Succé är nog mera troligt. För SM i Lima har förarna önskat sig länge.”

Annonser: