Volkswagen 1-2-3 i Rally Portugal

Annons

Det kunde inte ha slutat bättre för det tyska VM-teamet. Volkswagen tog triumferande de tre första platserna i Rally Portugal, den femte deltävlingen i FIA World Rally Championship (WRC) för säsongen. Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila (FIN/FIN), Sébastien Ogier/Julien Ingrassia (F/F) och Andreas Mikkelsen/Ola Fløene (N/N), tog inte bara alla pallplatserna utan också de tre första platserna i Power Stage och därmed maximala poäng i VM-sammandraget.

Det gör Volkswagen till det första märket som lyckats med det sedan specialsträckan med bonuspoäng till de tre bästa introducerades. De sammanlagda 122 poängen till VM-ställningen för förare, kartläsare och konstruktör är pricken över i efter det extremt spännande Rally Portugal. Alla fyra tillverkarna, förutom Volkswagen, teamen från Citroën, Hyundai och M-Sport-Ford kämpade om segern och höll tusentals fans i spänning ända in till slutet.

Från Volkswagens styrelse kom Dr. Arno Antlitz (ekonomichef) and Dr. Heinz-Jakob Neußer (teknisk utveckling) till Rally Portugal för att följa fabriksteamet.

– Trippelsegern är en fantastisk framgång för Volkswagen. Det understryker att förare, co-drivers och hela teamet är riktmärket för alla, i extremt svåra förhållanden för både förare och bilar, sade Dr. Neußer, som också ansvarar för Volkswagens engagemang i motorsport.
– Samtidigt bevisade den öppna kampen om segern hur fascinerande VM i rally är – en första klassens scen för våra bilar. Jag är stolt över hela vårt team.

Annons

Spännande final där bara 0,065 procent skiljde
Latvala hade fördel på fredagen men skuggades av Ogier på lördag och söndag. Den spännande duellen om segern utspelade sig ända fram till slutsträckan, den klassiska ”Fafe” där segern gick till Latvala med en marginal av 8,2 sekunder. Inför sista sträckan skiljde bara 10,4 sekunder mellan Jari-Matti Latvala och Sébastien Ogier. Andreas Mikkelsen på tredje plats låg bara ytterligare 16,4 sekunder bakom. I mål skiljde bara 28,6 sekunder mellan de tre första – översatt till avstånd var det 0,2 procent av specialsträckorna, och bara 0,065 procent mellan Latvala och Ogier.

Okänt territorium
Förhållandena i Portugal visade sig bli svåra för förare, kartläsare och WRC-bilarna. För första gången sedan 2001 kördes rallyt i den norra delen av landet igen. Det visade sig vara okänt territorium för de flesta tävlande. Specialsträckorna täcktes av ett tjockt lager av löst grus som gav allt bättre väggrepp ju fler WRC-bilar som passerade. Däcksvalet blev därmed en utmaning. Det snabbaste var Michelins tävlingsdäck med mjuk gummiblandning. Med det antal däck med mjuk eller hård gummiblandning som fanns att tillgå var utmaningen att hushålla med dem över de fyra dagarnas tävlande.
Duellen mellan Jari-Matti Latvala och Sébastien Ogier i Portugal var också en duell mellan de mest framgångsrika nationerna totalt i WRC. När den femte omgången för säsongen inleddes låg de två mest segerrika länderna i WRC-historien sida vid sida. Jari-Matti Latvalas seger gav Finland ett försprång. Volkswagens förare Latvala och Ogier är de enda deltagarna från respektive land i WRC-toppen och de kämpar mot varandra med identisk utrustning. Inför kommande WRC-tävlingar har Finland nu ett litet övertag med 173 segrar mot Frankrikes 172.

Det var också ett framgångsrikt rally för Portugal. Tillsammans med Jari-Matti Latvala vann chefsmekanikern Jose Azevedo da Silva och mekanikern Rui Cabeda sitt hemmarally. Dessutom höll sig alla tusentals fans längs rallyvägarna och i serviceparken, inom säkerhetszonerna vilket gjorde Rally Portugal till en stor framgång.

Bästa resultatet för säsongen
Volkswagen vann elva av de femton specialsträckorna i Rally Portugal och har varit snabbast på 392 av 569 möjliga specialsträckor sedan januari 2013. Dessutom, för 23 gången av 30 möjliga Power Stages, var det ett av Volkswagen-paren som tog hem de tre bonuspoängen för snabbaste tid – Ogier/Ingrassia. Sedan Rally Monte Carlo 2013 har det funnits 87 tillfällen att ta bonuspoäng. Volkswagens förare har gjort det vid 52 tillfällen.
Volkswagen har återtagit en dubbel ledning i VM-tabellen för förarare och co-drivers. Ogier leder med 102 poäng före Mikkelsen med 63 poäng. Jari-Matti Latvalas seger flyttar upp honom från nionde till femte plats. Volkswagen är nu 43 poäng före Citroën.

Citat efter dag fyra i Rally Portugal
Sébastien Ogier, Volkswagen Polo R WRC #1
– Vi kan vara stolta över vår prestation den här helgen. Julien och jag hade verkligen inga lätta förhållanden här i Portugal men vi gjorde det bästa av vad vi hade. Från min synpunkt som förare var det kanske ett av mina bästa rallyn. Och andraplatsen ökar vår ledning i VM-tabellen. Det är viktigt. Grattis till Jari-Matti som var särskilt stark på den näst sista specialsträckan. Jag skulle naturligtvis helst ha vunnit och tagit min femte seger och kommit upp jämsides med Markku Alén men det var inte värt att riskera allt. Världsmästerskapet är fortfarande vår prioritet. Jag skulle vilja tacka alla entusiastiska fans som gör det här rallyt så speciellt.

Jari-Matti Latvala, Volkswagen Polo R WRC #2
– Det var en mycket viktig seger! Inte bara för mig utan för hela teamet. Det var rätt reaktion efter det dåliga resultatet i Argentina. För mig personligen var det viktigt att komma tillbaka och ta poäng efter min långa period utan – och att göra det med en vinst är häftigt. Det var en spännande kamp med Sébastien som verkligen satte oss under press. Men jag stod emot vid de kritiska tillfällena. Tack till teamet som jobbat och stött mig när det inte gått så bra på senare tid. Nu ser jag fram emot kommande rallyn.

Andreas Mikkelsen, Volkswagen Polo R WRC #9
– Jag är verkligen glad och nöjd med mitt resultat. Men jag är till och med ännu mer nöjd med min nya Polo R WRC som jag körde för första gången. Vilken otrolig bil Volkswagen har byggt. Den uppförde sig precis som jag ville under alla förhållanden och är fantastisk att köra. Vi höll tillbaka litet hela helgen för att inte göra några större misstag och vi valde helt rätt däck. Trede plats och en poäng från Power stage är ett mycket bra resultat och jag är särskilt nöjd för teamets skull att vi vann 1-2-3. Mellan oss hade vi inte kunnat ett bättre jobb. Det känns bra att ha varit med och gjort min del.

Jost Capito, Volkswagen Motorsport Director
– Vilken fantastisk reaktion från hela teamet efter den stora besvikelsen i Argentina! Portugal har varit Volkswagens mest framgångsrika rally sedan vi började köra med Polo R WRC och många har bidragit till den här enastående triumfen – särskilt förare och kartläsare. Jari-Matti Latvala gjorde en stark och mogen insats och precis som Sébastien Ogier gjorde han det bästa av vad han hade att spela med. Den här gången var det Seb som drog det korta strået. Andreas Mikkelsen gjorde också en mycket fin insats i sin debut med andra generationen av Polo R WRC. Jag lyfter på hatten för alla tre. De hade än en gång ett drömlag bakom sig som gjorde ett felfritt jobb. Alla gjorde sitt bästa för att glömma Argentina. Jag är otroligt stolt över vårt team.
FIA Rally World Championship (WRC),
Rally Portugal – slutresultat
1. Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila (FIN/FIN), Volkswagen 3t 30m 35,3s
2. Sébastien Ogier/Julien Ingrassia (F/F), Volkswagen + 8,2s
3. Andreas Mikkelsen/Ola Fløene (N/N), Volkswagen + 28,6s
4. Kris Meeke/Paul Nagle (GB/IRL), Citroën + 48,7s
5. Ott Tänak/Raigo Mõlder (EST/EST), Ford + 1m 56,8s
6. Dani Sordo/Marc Martí (E/E), Hyundai + 2m 27,9s
7. Mads Østberg/Jonas Andersson (N/S), Citroën + 2m 32,2s
8. Hayden Paddon/John Kennard (NZ/NZ), Hyundai + 2m 54,3s
9. Robert Kubica/Maciej Szczepaniak (PL/PL), Ford + 4m 39,1s
10. Martin Prokop/Jan Tománek (CZ/CZ), Ford + 7m 31,2s

FIA Rally World Championship (WRC),
Rally Portugal – Power Stage resultat
1. Sébastien Ogier/Julien Ingrassia (F/F), Volkswagen 6m 43,0s
2. Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila (FIN/FIN), Volkswagen + 2,2s
3. Andreas Mikkelsen/Ola Fløene (N/N), Volkswagen + 4,0s

FIA World Rally Championship (WRC), ställningen
Förarmästerskapet poäng
1. Sébastien Ogier 105
2. Andreas Mikkelsen 63
3. Mads Østberg 57
4. Kris Meeke 47
5. Jari-Matti Latvala 46
6. Elfyn Evans 41
7. Dani Sordo 38
8. Thierry Neuville 35
9. Martin Prokop 27
10. Ott Tänak 23

Konstruktörsmästerskapet poäng
1. Volkswagen Motorsport 146
2. Citroën Total Abu Dhabi WRT 103
3. Hyundai Motorsport 94
4. M-Sport 81
5. Jipocar Czech National Team 34
6. Volkswagen Motorsport II 30
7. Hyundai Motorsport N 13
8. FWRT 3

Annons