Jerker Axelsson försvarade SM-guldet!

Förutsättningarna var enkla, den som var först i mål av Jerker Axelsson eller Mats Jonsson skulle ta SM-guld i kungaklassen Trimmat 4WD i Rally-SM.  Med totalvinst i finaltävlingen Rally Uppsala så fanns det inget som kunde stoppa Jerker Axelsson och Mattias Andersson att ta sitt andra raka SM-guld.

Efter en händelserik säsong så avslutade Jerker och Mattias den på samma sätt som den startade, med en totalvinst i en SM-deltävling. Med två vinster under säsongen och en rad pallplaceringar så räckte det hela vägen till guldet

Finaltävlingen Rally Uppsala startade på bästa möjliga vis för Trollhättebon Jerker och Säfflebon Mattias.

151002_uppsala_ss1_110Foto: Christer Krippa Moreau

– Vi var snabbast med över 15 sekunder till närmaste i klassen på första sträckan som kördes i mörkret på fredagskvällen, berättar Jerker.

Under lördagen kördes de avslutande åtta sträckorna och Jerker hade en komfortabel ledning inför dagen, 17,6 sekunder före Robin Friberg på en andraplats. Men redan efter dagens första sträcka hade den krympt till 3,5 sekunder bara.

– Vi startade alldeles för försiktigt så vi tappade en del tid på första men sedan flöt det på bra hela dagen, berättar Jerker.

Med tre raka sträcksegrar och en ledning med nära halvminuten så blev det taktiskt körning på sista sträckorna.

– Vi tog det lite lugnare för att inte riskera nått men på sista sträckan försökte vi faktiskt ta en sträckseger, men efter att ha träffat en sten efter halva sträckan så drog vi på oss en punktering så det blev ingen sträckseger, berättar Jerker.

Till slut blev segermarginalen 23,6 sekunder före Robin Friberg och Mats Jonsson på en tredjeplats, 36,1 sekunder efter.

Jerker Axelsson
– Det har varit ett grymt händelserikt år med vinster, avåkningar och mycket problem men ändå klarar vi att ta guldet. Är en härlig känsla att få fira guldet tillsammans med teamet och Mattias. Jag vill även passa på att tacka alla sponsorer, mekaniker, alla hjälpt till på nått sätt under året, avslutar SM-mästaren Jerker.
Slutställning Rally-SM 2015

Trimmat 4WD
1. Jerker Axelsson/Mattias Andersson 69 poäng
2. Mats Jonsson/Johnny Johansson 63 poäng
3. Robin Friberg/Stefan Gustafsson 52 poäng