Pontus Tidemand om fjärdeplatsen i Monte Carlo-premiären

Pontus Tidemand gjorde sin debut i Rally Monte-Carlo med målsättningen att skaffa erfarenhet från en av de svåraste deltävlingarna i rally-VM. Han och co-driver Jonas Andersson tog deras SKODA i mål på de krävande sträckorna, landade på fjärde plats bland R5-bilarna och inkasserade just den rutin han behöver för kommande år.

Efter några säsonger som stammis i WRC-cirkusen, har Pontus Tidemand deltagit i så gott som alla europeiska event. Rally Monte-Carlo var däremot en tävling han fortfarande väntade på att få uppleva. Men i helgen var det dags att ta sig an det här anrika och legendariska rallyt som sätter vilken elitförare som helst på prov. Då det här eventet inte ingår i Pontus WRC 2-program för säsongen, där sju tävlingar nomineras, stod erfarenhet i centrum när han nu tog plats bakom ratten i sin SKODA Fabia R5.

– Att få köra Monte Carlo-rallyt kändes speciellt eftersom det är ett så omtalat event med väldigt unika förhållanden, berättar Pontus. Det är en sådan tävling där man verkligen vill lyckas en dag och för att kunna göra det är erfarenheten det som väger tyngst.

Pontus Tidemand

Pontus och hans co-driver Jonas Andersson inledde starkt och efter torsdagens mörkerkörning och fredagens långa sträckor hade de kopplat grepp om andraplatsen i R5-kategorin. De fortsatte stabilt i rallyts tuffa förhållanden även under lördagen, men deras framfart hindrades av två punkteringar som kostade dem över två minuter. Mot slutet av dagen slog de tillbaka genom att ta en sträckseger och placerade sig på fjärde plats.

Under finaldagen väntade bland annat två passeringar över klassiska Col de Turini på de fyra sista sträckorna, som tillslut blev tre när en tvingades strykas av säkerhetsskäl. Med målet att ta in så mycket som möjligt av rallyt, passade Pontus och Jonas på att korrigera noter inför kommande år samtidigt som de höll sig på den säkra sidan för att riskfritt kunna fullfölja tävlingen.

De behöll fjärdeplatsen och blev elva totalt. Vann R5- och WRC 2-klassen gjorde Pontus teamkamrat i EVEN Management, och för helgen även i SKODA, Andreas Mikkelsen.

– Jag är nöjd med premiären, säger Pontus efter målgång. Det har varit utmanande och tufft, precis som det ska vara, och jag har lärt mig mycket om skiftande väder, grepp och däckval. Inför sista sträckan började det snöa och vi hade inte optimala däck så vi nådde inte tredjeplatsen men i mål kom vi.

– Att genomföra hela tävlingen var syftet och placering blir mindre väsentligt när vi inte kör för VM-poäng även om man alltid siktar in sig på pallen, fortsätter Pontus.

Med det karaktäristiska väglaget bestående av en förrädisk blandning av snö, is och torr asfalt spelar isnotförarna en viktig roll. I Monte Carlo har Pontus haft hjälp av VM-rutinerade rallyföraren P-G Andersson och crosscartföraren Per Björnson och passar på att hylla dem för sina insatser.

Jonas Andersson och Pontus Tidemand

– De har gjort ett kanonjobb och ska verkligen ha cred för det eftersom det här rallyt skulle vara omöjligt att ta sig igenom utan noggranna isnoter. Det har också varit en fördel att Jonas har tävlat här många gånger och han läser som vanligt noterna felfritt. Nu är säsongen igång och vi ser verkligen fram emot vår hemmatävling, Rally Sweden, om ett par veckor och att få börja kampen om VM-titeln i WRC 2, avslutar Pontus.

Rally Sweden avgörs mellan den 9 och 12 februari med ny bas i Torsby i norra Värmland.

Resultat Rally Monte-Carlos R5-klass (RC2):
1. Andreas Mikkelsen (NOR) 4:09:36.3
2. Jan Kopecký (CZE) +3:25.4
3. Bryan Bouffier (FRA) +6:36.7
4. Pontus Tidemand (SWE) +6:43.7
5. Eric Camilli (FRA) +9:55.8

PONTUS TIDEMAND FAKTA
Född: 10 december 1990
Team: SKODA Motorsport
Bil: SKODA Fabia R5
Co-driver: Jonas Andersson
Första WRC-start: Rally Sweden 2012
Totalt antal WRC-starter: 32
Pallplatser i WRC: 19 (10 WRC 2, 8 JWRC, 1 SWRC)
Titlar: Asia-Pacific Rally Champion 2015, Juniorvärldsmästare i rally 2013, Svensk mästare i rallysprint 2015 och 2013, Svensk mästare i rally 2011