Punktering förstörde Oliver Solbergs chanser på pallplats i Rally Sweden

Annons

18-åriga Oliver Solberg levererade en stark Skoda Fabia Rally2 Evo-debut i Rally Sweden. Men en punktering på tävlingens allra sista sträcka satte stopp för chansen till en pallplats.

Trots att han aldrig tävlat i Skodan tidigare noterade Oliver Solberg karriärens första snabbaste sträcktid i kategorin WRC 3. Han var på tredje plats totalt innan det sista specialsträckan på söndagen, men var tvungen att ge upp en chanserna på pallplats på grund av en punktering.

Inför sista sträckan kämpade Oliver mot en av hans mer berömda konkurrenter, dubble rallycrossvärldsmästaren Johan Kristoffersson.

– Det var en mycket bra kamp mot Johan, och det var synd att vi inte kunde vara med och fightas ända till mål. Punkteringen var ett tråkigt sätt att avsluta tävlingen, men jag tar med mig många positiva saker från rallyt, berättar Oliver efter tävlingen.

Annons

– På fredagen slet vi lite med inställningarna på bilen, men vi gjorde några ändringar och det blev riktigt bra på lördagen. Att köra en Skoda Fabia var en fantastisk upplevelse, fortsätter Oliver Solberg.

En ändring i växellådan efter den första dagen förbättrade känslan och tillät honom att visa upp ett liknande tempo som bidrog att han historiskt sett blev den yngsta vinnaren av ett EM-tävling förra säsongen.

Oliver Solberg i Rally Sweden 2020

– Förändringarna vi gjorde på fredagskvällen var definitivt rätt väg att gå. Balansen i bilen nästa dag kändes väldigt bra och vi kunde köra mer offensivt. Sedan kom helgens bästa tider, konstaterade Oliver.

Olivers Skoda med Monster Energy-stöd var den snabbaste eller näst snabbaste i tre av lördagens fyra specialsträckor. Men en punktering på vänster bakhjul på söndagens sträcka kostade honom nästan två minuter – och alla hopp om att besegra Kristoffersson i matchen om en tredje plats i WRC 3 gick om intet.

Varmare temperaturer än förväntat tvingade arrangören att ställa in flesta specialsträckor i Rally Sweden. Endast tre sträckor i och över gränsen till Norge samt en kort sprint i Torsby kunde genomföras fredag ​​och lördag. På lördagen kom nästa bakslag då de ställde in första varvet på Likenässträckan.

– Förhållandena var inte enkla, men jobbet som arrangören har gjort de senaste veckorna är fantastiskt. De har verkligen arbetat hårt för att göra rallyt möjligt, avslutar unge Solberg.

Oliver nästa tävling kommer att vara en total kontrast när han reser från en om än onormalt varm vinter till brinnande värme i Rally Mexico (León, 12-15 mars).

Annons