Pontus Tidemand debuterar i Fiesta R5 i Rally de Portugal

Annons

Regerande juniorvärldsmästaren Pontus Tidemand finns på plats för att börja sin internationella säsong när VM-serien fortsätter med Rally de Portugal denna vecka. Utveckling är i fokus och Pontus ser fram emot premiären med Ford Fiesta R5 i det tekniskt krävande grusrallyt.

Förra året satsade en målmedveten Pontus allt på att ta hem segern i Junior-VM – en plan som gick i lås efter hårt arbete och strategiska beslut. Nu är det dags att avancera till den näst högsta klassen i VM, WRC 2, och med finansieringsstödet från EVEN Management och Tätab finns en plan för att Pontus ska kunna skaffa ytterliga rutin från VM-tävlingar runt om i Europa under 2014.

– Jag har sett fram emot nästa utmaning sedan vi avslutade Junior-VM, säger Pontus. WRC 2 är ett naturligt steg i utvecklingen och vi planerar sex-sju event under året, med målsättningen att framförallt fortsätta samla erfarenhet inför framtiden.

Brittiska M-Sport blev den första tillverkaren att ta fram en R5-modell och den tävlingsdebuterade förra året. R5:an ingår i WRC 2-klassen, där även Super 2000-bilar ingår, är utrustad med en 1,6 liters turboladdad motor med en 32 mm restriktor och är femväxlad. Pontus har fått känna på bilen vid två tillfällen, men har tyvärr inte haft möjlighet till en ordentlig test inför Rally Portugal.

Annons

– Vi får helt enkelt göra det bästa av förutsättningarna vi har just nu och se det här lite som ett test inför resten av säsongen, berättar Pontus. Det är ett stort startfält i WRC 2 med tufft motstånd och jag hoppas att vi kan ha en bra progression under tävlingens gång.

Detta blir tredje gången Pontus deltar i Rally de Portugal och båda gångerna innan har han kört till sig pallplats i juniorklassen, varav förra året en förstaplats. Tävlingen är en av de mest tekniskt krävande i serien och mixen av smala sektioner, öppna vägar och gömda svårigheter gör det problematiskt att hitta rytmen. Vägarna tar också hårt på däcken och har dessutom på många ställen en yta av lera som snabbt blir väldigt hal vid regn.

Pontus Tidemand debuterar i Fiesta R5 i Rally de Portugal

– Rally Portugal är ett rally där man måste ha huvudet med sig, inte bara farten, förklarar Pontus. De steniga vägarna gör det lätt att dra på sig punkteringar samtidigt som det finns många dolda krön och svängar. Är inte noterna helt korrekta kan man snabbt få stora problem.

Rally de Portugal körs i huvudsak i Algarve-regionen vid sydkusten men startar med en superspecial i Lissabon på torsdag kväll. På fredag och lördag körs sex sträckor vardera dag innan de avslutande tre sträckorna på söndagen. Totalt handlar det alltså om 16 specialsträckor och sammanlagt uppmäter de 339,46 km.

Hela 20 ekipage är anmälda till WRC 2 i Portugal och nio av dem rattar Ford Fiesta R5, inklusive serieledande ukrainaren Yuriy Protasov.

Annons