Fredrik Åhlin blir Skoda-förare i BRC 2017

Annons

Fredrik Åhlin fortsätter sin satsning och tar ett steg till i karriären när det under tisdagen presenterades att landslagsföraren har tecknat ett samarbetsavtal med Skoda Sverige. Fredrik som de senaste åren haft fina framgångar både nationellt och internationellt, hoppas nu att bytet till en Skoda Fabia R5 ska ge ännu större framgångar.

– Det känns oerhört kul att få möjligheten att köra en helt ny Skoda Fabia R5 denna säsong och dessutom oerhört inspirerande att kunna inleda ett samarbete med Skoda Sverige, berättar Fredrik som nu ska köra en av dem mest framgångsrika bilarna i rallyvärlden just nu. Bara under 2016 sopade den tjeckiska rallyracern hem en världsmästartitel (WRC2), tre kontinentala mästerskapstitlar och tio nationella mästerskapstitlar.

Fredrik kommer även under 2017 att ha British Rally Championship (BRC) som huvudmål och detta kommer ske som föregående säsong tillsammans med det Englandsbaserade teamet CA1 Sport med teamchefen Martin Wilkinsson.

– BRC känns som ett självklart val för årets satsning där vi verkligen känner oss redo att fightas om mästerskapstiteln. Vi tittar även på möjligheterna att köra några SM-deltävlingar här hemma i Sverige, vore kul om vi skulle kunna upprepa segern i South Swedish rally, berättar Fredrik som inte bara byter bilmärke utan och också däckleverantör.

Annons

Fredriks nya Skoda Fabia R5 kommer att ha DMACK som däckleverantör

– Till säsongen 2017 har DMACK vidareutvecklat fjolårets så framgångsrika däck vilket gjorde beslutet enkelt för mig att byta leverantör och det känns verkligen som att vi har ett starkt paket att skörda stora framgångar detta år, fortsätter Fredrik.

Och det tar inte slut där, då Fredrik även kommer att få en ny kartläsare.

Morten Erik Abrahamsen som kamperat ihop med Fredrik under sex år tyvärr inte har möjligheterna att vara med på årets satsning.

– Vi har haft ett bra samarbete men jag har full förståelse för Mortens beslut, säger Fredrik.

Ny kartläsare men inte från ett nytt land då det blir norska Torstein Eriksen som kommer att sitta i högerstolen under årets säsong.

– Jag och Fredrik lärde känna varandra och blev goda vänner under 2015 då vi jobbade tillsammans som ”gravel crew” åt Mads Östberg, berättar Fredrik.

Torstein själv säger så här om att få tävla med Fredrik.

– Vi hade väldigt roligt ihop redan då, och det var en viktig del i mitt beslut att inleda ett samarbete med Fredrik. Fredrik har alltid haft ett väldigt bra pace med många framgångar de senaste åren, och jag hoppas att vi tillsammans kan bli ännu bättre och stabilare under 2017, säger Torstein.

 

Fredrik Åhlin Skoda

Fakta SKODA FABIA R5
Motor: 1,6-liters turboladdad som går på bensin.
Max effekt: cirka 280 hästkrafter.
Max vridmoment: 420 Nm.
Drivning: Fyrhjulsdrift, 5-växlad sekventiell växellåda. Mekaniska diffspärrar fram och bak.
Vikt: 1 230 kg.
– Jag är taggad till tusen och ser fram emot ny bil, ny kartläsare, ny samarbetspartner – det kommer bara bli så spännande och kul, summerar Fredrik.

Taggade blir vi rallyfantaster med och vi ser fram emot att följa Fredriks strapatser på de brittiska öarna och förhoppningsvis även i vårt blågula mästerskap.

Annons