Utmaningarna som lockade Loeb och Ogier inför 2019

De franska rallystjärnorna Sébastien och Sébastien har dominerat rallyvärlden de senaste 15 åren. Där Loebs makalösa svit på nio raka titlar följts upp av sex raka för Ogier. Men i år, 2019, är det den första säsongen de möts på lika villkor över flera deltävlingar. Och båda förarna har tagit sig an nya utmaningar.

Efter att Sebastien Ogier sopat banan med sin Polo och fyra raka titlar var det många som höjde på ögonbrynen när han skrev på för Ford. Visserligen ett klassiskt och meriterat märke i Rally-VM genom historien. Men Wilsons Ford-bilar hade inte tillhört de hetaste rallybilarna på länge i VM-toppen.

Annons:

Något som Ogier snabbt ändrade på när han tog hem segern i premiären i Monte Carlo 2017 med den nya WRC-Forden. Segersagan fortsatte och den franske stjärnan körde, tillsammans med sin co-driver Julien Ingrassia, hem två raka titlar för Ford.

Kanske är det nu dags för en ny saga då Ogier lämnat vinnar-Forden och återvänt ”hem” till Citroën och den bångstyriga C3:an. Skulle det bli möjligt att tygla den franska rallybilen tänkte många. Men visst, ännu en seger i Monte Carlo, den här gången i ett tredje bilmärke, visar att Ogier är snabb i vilken bil han än kör. Kommer det att räcka till en sjunde titel?

Efter nio raka VM-titlar tackade Sebastien Loeb för sig i Rally-VM 2012 och blev en levande legend. Han sadlade om till banracing och sedermera Rallycross och så klart de nästan, för gamla världsmästare, obligatoriska styrningarna i Dakar-rallyt.

Men rally har alltid legat den franske niofaldige världsmästaren närmast hjärtat och det har blivit några inhopp under åren. Bland annat med en seger i det spanska VM-rallyt 2018 i Citroën.

Och när ryktet tog fart om en redigare comeback i Rally-VM efter att Rallycrossen mattats av, trodde nog många att Citroën skulle ha de senaste 15 årens världsmästare i stallet till 2019 års säsong.

Men Loeb gjorde en Ogier och gick utanför ramarna och skrev istället på för Hyundai för ett antal tävlingar under 2019.

Och nu då, nu möts de båda giganterna i flera tävlingar under 2019 års säsong, på varierande underlag. I varsina bilar med sina egna utmaningar. Här ett klipp från WRC där de berättar om sina tankar kring stall-byten och 2019 års säsong.

Ogier vs Loeb? Är svaret på den frågan Tänak?

Annons: