Oliver Solberg tog sin första seger i WRC-bilen

Annons

Oliver Solberg fick chansen, och han tog den, när han fick köra den ena av Hyundai Motorsports WRC-bilar i det italienska Rally di Alba. Seger över teamkamraten Ott Tänak.

Det italienska rallyt hade egentligen namnet Rally di Alba – #RAplus, där söndagens tre WRC-bilar tävlade. Dels Hyundais två förare Ott Tänak och Oliver Solberg, sen också Schweizaren Paolo ”Il Valli” Vallivero som kom till start i en Ford Fiesta WRC (chassi nummer 12 som gått direkt till privatförare).

Det var för drygt en vecka sedan det var klart att Oliver Solberg skulle köra WRC-bilen i Rally di Alba. En liten tradition för Hyundai Motorsport som brukar vara på plats med WRC-bilar under den italienska asfaltstävlingen.

Sett till sträcktiderna så var Ott Tänak tillsammans med sin co-driver Martin Järveoja snabbast på alla nio. Men en sen ankomst till SS7 gav duon ett tidstillägg på två och en halv minut. Och trillade de ner till en andraplats, och etta slutade Oliver och Aaron Johnston.

Annons

– Att jag står som vinnare i tävlingen tar jag inte så seriöst. Det är fortfarande långt upp till Ott Tänak. Han visade imponerande körning på alla specialsträckorna, och jag fick tydliga indikationer på att jag har mycket kvar att lära innan jag är på den nivån, säger Oliver Solberg.

Oliver Solberg– Jag har bara kört WRC-bilen på snö i VM-tävlingen i Finland tidigare så det var lite av en upplevelse att komma hit och köra den på asfalt för första gången. Jag hade gärna velat tagit en sträckseger, men det var omöjligt då jag slogs mot en världsmästare, avslutar Oliver.

Om en och en halv vecka kommer 19-åringen att köra VM-tävlingen Safari Rally Kenya, läs mer här, i värstingsklassen med en Hyundai i20 Coupe WRC. Det blir Oliver Solbergs första tävling på grus i WRC-bilen.

Annons